Recent Posts

Tuesday, 17 January 2012

mcm mana nak pilih OP??

salam lovelies

hari nie nak membebel sikit pasai OP
well, kalau ikutkan 
mmg banyak OP yang tumbuh bagai cendawan
dekat malaysia kan

nak ribu2 ada..nak yang ratus2 pun ada
it all depends on ur need

iyfah rasa, 
for me,,OP mmg SANGAT penting
iyfah memang agak cerewet dalam hal komposisi gambar
ada mcm2 teknik orang guna

if korang tengok
danial zain, avicenna, picalasso, janggut touch
afnan omar, raja karim, bla2..
they used technique yang I called
'retro'
dia macam dusky2 sikit
mcm dreamy sikit
contoh gmbar..mari usha~

avicenna
danialhaikal
afnanomar
janggut touch
shagrasyiid

so efek dreamy dia kurang vibrant colour sikit la
for me, i like colour yg menyerlah
tapi bukan extreme editing
yang certain photog buat
mmg nampak sngat gmbar tu edited tahap super
yg lastly end up hodoh je jadi nye

vibrant colour ni kira 
OP tu amik gmbar terang
dia suka enhance kan warna
especially kalau wedding tu mmg ada warna contra
i think itu pun faktor memain kan peranan dlm editing OP

kalau warna baju kita kontra
so senang nak enhance warna tu jadi menyerlah
tapi kalau sedondon or almost sama kale
mcm theme pastel
so gmbar pun byk efek dreamy and retro

few vendors yg amik gmbar cantik
dan sukan vibrant colour 

lookitlove
foto by razali
sebenaqnya, susah juga cari vendor yang amik 
gmbar vibrant nie..
mmost byk ambik gmbar dreamy style

pastu, korang kna usha juga
if OP korang tu pndai amik candid or potraiture ja

sebab bagi majlis kenduri
ifah rasa penting untuk dia pndai ambil gmbaq candid
sebab majlis kan always berlansung
so orang mana nak sempat posing bagai
always tengok OP nye portfolio
byk x gmbaq candid dia letak
sbb portfolio ni OP akan letak gmbaq terbaik depa la

syahiransukardi
mr google
mr google
mr google
my e-day photog : aiman n syarafi

potraiture ni kira posing la
bagi arahan and posing
so gmbar statik dan OP dah tahu angle mana nak ambik
so dari segi potraiture
mmg ramai OP yang hebat
yang amatur pun ada juga yg cntik ambik potraiture ni

pastu korang kna tgk juga offer apa yg diberi dalam
quotation yg korang minta
kdg2 tu ada OP yg bagi frame, canvas lagi
yg harga lebih kurang je dgn yg satu lagi
so pandai2 la juga pilih ye

kalau boleh, check dulu kredibility OP tu
especially bila korang x kisah nak spend byk on them
so better korang study habis-habisan
before book korang nye OP
communication sgt penting la dlm nak handle majlis2 ni kan
so make sure la u could call, email, or sms them when needed

ni ilmu yg saya deduct sendiri ye
saya xda dslr pun
juga xde akaun flickr dan sebagainya
tapi saya amat menghargai photography
so this is based solely on my judgement 




7 comments:

miss ain said...

susah nye nak cari op kan. adoiyai. kita pun tak tahu. huhu. :(

FY said...

for nikah, i suka yg dreamy..and prefer yg vibrant time reception =)

iyfahjo said...

miss ain: memang pening..iyfah cari dekat sebulan juga la.. i think, bila usha2 tu, terus note down photog mana yg suka..so bila nak survey second time, xdela buang masa survey benda yg kita dh tgk. good luck dear!

FY: tue la..i agree with you!

dhiera said...

wahhh...kite belum cari OP. kite tak terfikir pun pasal menda macam ni~ thanx iyfah. sangat membantu saya yang naif!

openid said...

baru terjumpa ini, terima kasih! :)

iyfahjo said...

thanks korang! suka dpt tolong korang semua~

mrs irmidrza to be said...

good job dear...miza nak share leh tak dear....wat rujukan miza sendiri...heheh...miza pening giler sal nak cari OP ni..tapi btul iyfah cakap...more vibrant colour lagi mengancam and gambar nampak cantik...miza tak suke yang dreamy2...die cam pening mata..huhuhu...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...