Recent Posts

Thursday, 19 January 2012

anjing lebih baik dari wanita??dush!

LEMBU: Hai anjing, apa Khabar? Macam ada yang tak kena saja?

ANJING: Aku tengah tension nih. Mau je aku gigit manusia tadi.

LEMBU : eh? kenapa?

ANJING: aku lalu tepi dua orang manusia lelaki dan perempuan yang sedang berkepit. Tetiba si lelaki terperanjat dan terus melompat dan berkata "hoi anjing, pergi jauh-jauh, najis!!!".

LEMBU: Ya, lah. kau kan haram. Najis tahap berat bagi manusia. Biasalah tu.

ANJING: Kalau aku najis sekali pon, kalau dia tersentuh aku, boleh disamak. Yang dia sentuh dan raba-raba "AWEK" dia tu apa? Boleh ke nak samak dosa?

LEMBU: Betul tu. Memegang wanita yang bukan mahramnya tanpa ikatan yang sah, lebih dahsyat kenajisannya daripada memegang kau anjing, malah tak boleh suci sekalipun di samak......

ANJING: Wah.. ayat kau memang power la... manusia kena ubah pepatah "PANDAI MACAM LEMBU".....


"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya." (Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)

Rasulullah s.a.w bersabda: "Tidak pernah aku menyentuh tangan perempuan  (ajnabi/bukan mahram)"(Hr At-Thabrani, dari Uqailah binti Ubaid,menurut al-Albani: Sahih)

relatif yang Rasulullah beri bila kita
menyentuh tangan bukan muhrim 
(iyfah rasa dgn ada nafsu: nafsu tu mcm2 bentuk)
(rindu, cinta cintun..bla2..)
adalah sama dan actually lebih baik
if kepala di tusuk besi!
sakit kan kawan2..
cuba bayangkan kesayangan kita di tusuk besi
kat kepala dia..tak kesian ka kat dia?
huuuu....

kawan2 seperjuangan Iyfah yang disayangi.. 
jom kita perbaiki diri ini insyaAllah..
bercinta mmg enak..manis..rasa dikasihi semuanya..
tapi..apa kata kita simpan yang masih tidak halal itu 
setelah kita menjadi halal untuk dia, dan dia halal untuk kita...


sebab tu orang2 tua kata time bertunang
banyak dugaan, darah manis segala,
sebab kita dah biasa, bila tunang mcm
dah dpt yellow light dah
but actually, we are still on the red light
nothing being granted for us yet


so kadang2 banyak dugaan juga dlm nak 
teruskan ke alam perkahwinan
ada yang tak jadi kawen
(mmg x semestinya salah berpegangan, 
mungkin ada sebab lain knapa x jadi kahwin)


tapi my point is, 
mcm2 halangan yang akan melanda
yang kita pun akhirnya mungkin tak bahagia


dan iyfah pun pernah baca
keburukan yang kita lakukan sebelum bernikah
boleh terpalit ke atas anak kita nanti
mungkin anak jadi degil, buas dan sbg
walaupun ibubapa baik2 saja
(sbb terlupa dosa sebelum kahwin..huuuu)


a quote from Ustaz Hasrizal (penceramah motivasi)
Setiap satu kemanisan yang cuba dikecapi sebelum bernikah, 
akan mengurangkan sepuluh kemanisan selepas bernikah

semua kita mahu menjadi anak yang baik, isteri solehah
 dan ibu yang baik untuk anak2 kelak..
mungkin platform ini boleh kita jadikan 
tarbiyyah bersama untuk mengubah diri kita..

percayalah..mencari redha Allah itu lebih penting...
macam kita nak bernikah, itu pun mencari redha Allah..
jadi, janganlah cemari pencarian suci ini 
dengan hal2 yang Allah murkai..

iyfah sayang semua wallahi..

moga bermanfaat utk semua..

0 comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...