Recent Posts

Sunday, 27 November 2011

procedure kahwin sama negeri: any idea?

salam semua!

ni ada sedikit kemusykilan
sapa tau mcm mana procedure if
the future bride n groom are from satu negeri?
we are both from kedah...
so sapa2 yg ada info
could u please share...thanks!

and kat kedah kan hanya boleh nikah di masjid
boleh tak kalau kita tak nikah kt masjid qariah kita?
my qariah, masjid dia jauh dari rumah iyfah
and agak kecikla 
ada masjid lagi dekat dgn rumah which quite big
could i change my solemnization to the nearest masjid?

huuu..if any b2b esp utara ada info
pls leave ur comments
will be very much appreciated!

thanks!

3 comments:

qaseh_fariza said...

salam dear..cik qaseh pun b2b dr kedah. waktu g wat permohonan nikah ari tuh, b2b yang sama daerah kena setelkan lelaki dulu then bila dpt kelulusan nikah lelaki, proceed ngan perempuan lak. then boleh sama2 g pej. agama utk serahkan perempuannya surat permohonan. before tuh, kena dptkan chop pengesahan dr imam yg akan nikahkan kita dulu.

prosedur agak panjang tp alhamdulillah tak leceh pun.

kalu pengantin lelaki dr daerah berlainan pun, diorg kena setelkan dulu then baru pengantin perempuan boleh proceed.

surat kebenaran nikah dr pej agama ada tempoh sah. bg negeri kedah sebulan sahaja dan boleh renew sekali if majlis ditangguhkan.

jgn risau, pegi hantar surat permohonan nikah, tunggu 10min terus dpt surat kebenaran nikah. sat je

Alang Atie said...

Salam dear..jom join GA by Alang at my blog and get lucky kayh!!^_^

http://pelangi-love.blogspot.com/2011/12/stickjom-tolong-vote-dan-dapat-ga.html

iyfahjo said...

Thanks fariza for the info..my bakal suami balik seminggu sblom tarikh nikah. Sempat kaaa? Atoyaii

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...