Recent Posts

Monday, 14 November 2011

bajet pertunangan =)

hi u oollsss!

pa habaq semua?
lama jugak la x update blog nie
ada ja dok stalked blog orang
mencari idea yg ingin di tulis

well today nak calculate bajet pertunangan hari tu
bukan niat nak menunjuk or ditunjuk
just nak berkongsi pengalaman dan ilmu didada *cchheewah*

outfit
iyfah guna baju raya tahun lepas
sbb jarang pakai =)

make up
hire my MUA
cost rm160

veil
beadmeplease *i love my veil*
rm 190

doorgift & hantaran
sponsored 

food
rm500

photog
shoot n burn rm250

so roughly dlm rm1K juga la
tpi ifah rasa if korang boleh cut the MUA
the photog..boleh je dpt rm500
ni rate kedah la ye

rate tmpat lain iyfah x sure
but i bet lagi mahal kot if dkt KL 

me n mi sistasss!

cara nak sept bajet are
kalau ada org boleh TOLONG buat, just let them
mcm hantaran segala
comot2 skit xpe, sbb baru tunang kan =)

then masak sendiri lagi murah kot
dari katering
sbb tunang ni orang yg dtg ratus2 je
so masih mmpu lagi nak masak dlm rumah

klo ble make up sendiri
conteng2 sendiri 
lagi sept banyak!

then photog plak
shoot n burn sudah..
klo dah beli photobook segala
mcm buang duit je
sbb bukan boleh bgambaq sakan pun dgn tunangan
baru tunangan kan...no no no!

oklah..tu je bebelan saya utk skrg
iyfah ada xm this wednesday
doakan ek!

lepas ni rotation peadiatric! 
aaaaa!!! cuaknesss
kena balajaq jadi seorang yg sukakan kanak2
*huhuuuu*

any tips???



7 comments:

nurul izayani said...

dulu sy bnyk gak belanja untuk tunang,huhu..

Rilla said...

Setuju sangat. Macam Rilla dulu save kat photog sebab cusins ramai ada DSLR, in the end ada 3 photographer. Lepas tu banyak DIY, hantaran, baju segala. Mekap pun sendiri. Cuma food je, ambil catering.

iyfahjo said...

izayani: xpe2..kdg2 kita habis byk sbb we always want the best!

rilla: wahh..3 photog skali? mmg save banyak dah tu... =)

Cik Tqah said...

untuk hantaran? letak food je eh

iyfahjo said...

cik tqah: my hantaran kain pelikat, coklat,buah,bahulu,baju kolar,sireh junjung.
baju tu bli yg murah2 ja..time2 sale, reduce item ka..yg lain tu pndai2 ikat n adjust, jadi besar juga..well, goodluck dear! =)

nasuha ahmad helmi said...

wahhh...thanks for sharing pengalaman..
sangat berguna neh..
btw,gambar tu nampak cantik,harga utk photographer pon ok..

iyfahjo said...

nasuha: aah..photog tu rasanya mmg paling rendah la yg ifah survey.. bg ifa, biaq tunang biasa2 n simpan duit untuk ur dream wedding nnti..insyaAllah..goodluck dear!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...